Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

22 de març 2020

EL DIA DEL "CUMPLE"


   Els lectors que tenen cura de la parla, arrufaran el nas davant aquest disbarat, que és l’abreviatura d’un altre  encara més greu, “ cumpleanys”. Em perdonaran el meu atreviment, però que em recorda el que diuen les persones grans quan, amb l’excusa de l’edat, manifesten  que tenen dret a dir el que pensen i com ho pensen.
   No recordo mai que,  just desprès de Nadal i de Sant Esteve,hagués sortit l’Eco. N’estic  segur, perquè el recordat Josep M. Soler, ni per  la setmana de Nadal,  ni  tampoc per  la de la Festa Major, imprimia el setmanari. Pel motiu, com passa avui, que les Festes s’escauen en uns dies de la setmana que s’ha de fer equilibris per tal de poder-lo compaginar, imprimir, i treure’l al carrer.
    Amb la nova singladura es va dir que sortiria cada setmana, i així és. I  vet aquí que,avui, coincideix amb el meu aniversari. Aquesta coincidència també la puc assimilar amb un fet curiós, la meva afició, la d’escriure, es pot dir que va començar en aquell Nadal del 1962, quan ens vam aixecar de dormir amb una nevada impressionant, que no va parar en tot el dia.
    A la casa vella, tots tenim un referent: la vivenda que recordem de jovenets. Per alguns continua intacte, per altres la casa original va arribar un punt que va ser enderrocada i es va transformar. La nostra, la vella i la nova, conserven la mateixa adreça i el número que l’identifica, no així la seva disposició original. En la dels meus records d’infantesa, disposàvem de dos menjadors; un al fons de la casa i un altre al capdamunt de l’escala,  on també s’hi trobava l’entrada a les dues habitacions que donaven al balcó. Amb una obertura gran, tancada amb una vidriera, per on s’accedia al terrat. Diguem que el més allunyat, disposava d’una gran llar de foc. Com a curiositat, només el fèiem servir dues vegades a l’any; la nit de Nadal i la de Cap d’Any. Dues nits esperades perquè sopàvem davant del foc a terra encès i això no es poden imaginar la novetat que per a mi representava. Amb el pessebre disposat damunt una taula, al costat mateix del foc.
    Uns quants diumenges abans, anàvem a la muntanya a buscar enramades de pi i llenya dels arbres caiguts. I l’apilàvem a una distància prudencial del foc. Eren detalls que feien Nadal. 
        La  nit de Cap d’Any havíem de sopar aviat, perquè el pare se’n anava a tocar amb l’orquestra al Retiro. I allà quedàvem l’àvia, que havia enviudat, la mare i jo, l’home petit de la casa. Per sortir d’aquell menjador es travessava la cuina, i la porta per on s’hi accedia, disposava d’un baldó. Cada nit, després d’haver remenat en aquell laboratori les cuineres titulars, tenien per costum passar el baldó. Quan va marxar el pare es va centrar amb la rutina i el va posar. Encara no disposàvem  de televisió, així que vam seguir les campanades per la ràdio. Però què seria començar un nou any, sense brindar? Teníem el cava preparat, però faltava la persona que el destapés. Les dues dones de la casa, cap d’elles, va mostrar la decisió per fer-ho: que si jo no, que jo tampoc.. al final l’home petit va fer d’home gran i em vaig sentir important, pel sols fet d’haver realitzat una cosa que els grans semblava que  no s’atrevien . El més bo, però, encara no s’havia produït.
 Arribat el moment de sortir, per dirigir-nos a les habitacions per anar a dormir, ens vam trobar que la porta  es trobava tancada pel susdit baldó. Masses coincidències  per a aquell aprenent de “cuentista”. Davant la situació,  aquí sí que les dones de casa van mostrar decisió i efectivitat. Destapar una ampolla de cava se’ls hi va fer una muntanya, però reaccionar davant l’imprevist, la lògica es va imposar a les fantasies d’aquell home petit. Que si va poder descotxar l’ampolla, no se si es va adonar que moltes coses de la vida no són el que semblen. Ho he aprés amb els anys.
    Aquella mitja  nit de la nevada, la de Nadal,  també la vam passar al costat del foc, però quan ens vam retirar encara no nevava.  L’endemà, ens vam despertar amb un paisatge com el del millor conte de Nadal. Vam dinar al menjador de sempre, amb l’escalfor que desprenia l’estufa salamandra. Se’n havia anat el llum, feia més Nadal. A prop  de la vidriera, amb la llum feble i tremolosa  d’aquells singulars quinqués de petroli, vaig començar a escriure uns contes, dels quals només recordo que l’escriptura sorgia amb fluïdesa. De més gran, sempre m’ha sabut greu no haver guardat aquelles primeres fantasies escrites, que van ser els fonaments d’una afició perdurable. Potser sí que es van guardar però, com sempre passa, quan hi ha canvi de casa, es perden molts detalls que desprès enyores
     He explicat tot això com si fos un conte, a mena de record d’aquells que vaig escriure aquell dia de Nadal i que van calar per sempre més en aquest raconet tan personal i influït per això que anomenem inspiració.  Aquesta, acompanyada per una afició que no ha decaigut, m’ha permès poder  arribar fins aquí. A les portes d’un altre any on tots: els responsables que fan possible que l’Eco segueixi sortint , els col·laboradors, lectors...caminem pel mateix camí. I tots desitgem que, dintre el possible, aquest que començarem a transitar, sigui el més planer possible, per poder arribar, al menys, sans i estalvis fins al final. Havent sumat, tots, un altre “cumple”. Cadascú té el seu dia designat. 
   Que tinguem  una bona sortida i entrada d’any. Desprès, si ens deixen, ja anirem trampejant.
                                                  J.Y.M.

(Article publicat a l'Eco de Sitges, el 27 de desembre del 2019)


© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez