Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

22 de març 2020

LA "APP" DE NADAL


   Diuen que per estar al dia ens hem de reinventar, o si més no adaptar-nos a les tendències que es van imposant. Ens toca viure en l’època de les tecnologies avançades i aquestes ens sorprenen a cada moment. De tal manera que, quan ens pensem que ja està tot inventat, demà entra  a les nostres vides una nova maquineta que supera totes les anteriors.
   Vet aquí doncs que, enlluernat per la transcendència i repercussió d’aquests invents, avui descarrego en aquesta pàgina de l’Eco la que anomeno  “App” de Nadal. Una aplicació personalitzada, única, diferent a totes les altres. Perquè això que identifiquem amb aquestes tres lletres, no està pensat per aquest mitjà, sinó que s’ha d’obrir mitjançant els aparells tecnològics. Així és que els lectors/es que no tenen on descarregar res de tot això, poden sentir-se satisfets perquè aquesta “App”, només ha estat creada pensant en un Nadal analògic, a aixopluc de l’Eco i que, tot i el temps transcorregut, manté l’encant de sempre.
  L’aplicació ens fa aturar-nos quan just passem pel carrer Bonaire, davant la casa número 6, la redacció de l’Eco. Quants Nadals s’han impregnat d’olor de tinta, entre unes pàgines, compaginades lletra a lletra, i amb els millors desitjos dels seus col·laboradors.
   I d’allà, en aquestes vigílies, com cada dissabte per la tarda,  els repartidors el distribuïen per les cases del nostre recorregut, mentre l’ambient flairava a llenya cremada, que és una olor característica de l’hivern i que s’escapava, per les xemeneies,  acomboiada pel fum que desprenien  les llars de foc.
    Amb un Cap de la Vila, amb totes les cantonades ocupades per grupets d’homes, que havien sortit de les barberies, i feien petar la xerrada. Allà el flaire que predominava era el de sucre cremada, una olor que delatava la preparació dels torrons de gemma que elaboraven les pastisseries de l’entorn.
    En un apartat , sense necessitat d’haver de prémer cap botonet, els lectors poden compartir la influència que aquests dies tenia la Magdalena Mirabent que, des de la centraleta de telèfon, connectava, de manera manual, amb els usuaris de la línea,  el sistema més modern que llavors es disposava,  per felicitar-se les festes. I amb la mateixa finalitat aquells carters,  l’Àlvarez, l’Estrada i en Chamarro, aquests dies  repartien nombroses felicitacions. Que s’alternaven amb els  telegrames, que acostumaven a tenir fama de ser portadors de males notícies. Però en aquestes dates, el text s’intuïa abans d’obrir-lo:  “Bones Festes “.
   I tampoc es necessitava aquest invent conegut com GPS, per trobar i caminar pels camins que portaven a la muntanya, on s’hi anava a fer la molsa pel pessebre. Aquesta incursió també feia Nadal, per la finalitat de la sortida i pel paisatge; a voltes gebrat, amb boira, i amb la terra dormida, esperant millor temps.  Els més motivats, la nit de Nadal, caminaven fins a l’església de Jafre i allà es celebrava la Missa del Gall, amb una gran foguera encesa a l’entrada, que servia per escalfar i per il·luminar aquelles fredes i llòbregues  interioritats.
   La mateixa  missa s’ha celebrat, i es continua fent, a la nostra església parroquial. On el paisatge nadalenc és diferent, perquè  més aviat l’associem en el marc de la muntanya, més que no pas amb el mar. Però no és gens menyspreable la nit de Nadal a la voreta del mar, sobretot quan aquest és en calma i la nit  estelada. També té el seu encanteri.
    Que s’anava progressant, era una evidència. I això s’observava amb l’augment de la circulació de cotxes. Amb ells, molts van optar per apropar-se fins  a un lloc més d’acord amb el paisatge que ens imaginem de la nit de Nadal. Com  més de muntanya millor.  El llogaret més proper, que reunia aquestes característiques, era Olivella.  On l’ambientació, sòbria i camperola, de l’entorn, aconseguia una certa similitud amb aquella establia de Betlem. Recordem que el rector de l’esglesiola, mossèn Ramon Català Guell, quan  hi va arribar  encara no hi havia llum i ens ha deixat quan  podia descarregar-se una “App”. Detalls significatius d’un passat i un present, que no els separa cap eternitat.
    l’Eco també s’ha abraçat a la modernitat, que forma part d’aquest present, doncs disposa d’una “App”, autèntica,  que permet la seva descàrrega i així el setmanari es pot llegir des de qualsevol lloc del món. Tanmateix la que jo he descarregat, en aquetes pàgines, com poden comprovar, hi apareixen detalls  com a més personalitzats als nostres costums de Nadal, Com per exemple, en aquestes vigílies,  els repartidors que lliuren el setmanari a casa, l’acompanyen de la seva tarja de felicitació: El repartidor de l’Eco de Sitges us desitja bon Nadal i un Any nou 2020”. Un detall també associat al carter, el sereno,  l’escombriaire .. No em voldria equivocar, però diria que aquests repartidors del setmanari, són  els únics que, a dia d’avui, encara mantenen aquesta tradició.
   Podria seguir, però aquesta “App” que he descarregat, ha acabat omplint tot l’espai de què disposo. Toca fer un “reset”, que ens retorni  a l’actualitat. I aquesta es continua centrant en un altre Nadal. Aquest que s’apropa, ara per ara, serà el més modern de tots.  Si més no, el significat  segueix sent el mateix. I els desitjos també: Bon Nadal!
                                                          J.Y.M.

( Article publicat a l'Eco de Sitges, el 20 de desembre del 2019 )

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez