Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

13 de juny 2021

OBRIM LES PORTES AL CORPUS

  


                   fotografia: Carme Yll Barra




    Guardo un entranyable record de les vigílies de la festivitat del Corpus, quan  es celebrava el dijous, que al passar pels carrers on hi havia una casa amb una portalada gran i generosa entrada, els veïns s’hi aplegaven i es dedicaven a desfullar flor i sobretot a tallar les tiges de la flor de Sant Joan, que era la flor que més predominava en les catifes. Aquesta feina anava acompanyada pel flaire tan característic que desprenen les sempre vives, nom amb el qual també es coneix aquesta flor, perquè per dies que passin sempre conserva la seva grogor característica  i tot i que el seu flaire s’afebleix, tampoc acaba de desaparèixer del tot. 

    Podem parlar que el Corpus de Sitges resorgia en aquelles entrades tan característiques que durant la resta de l’any era l’avantsala a la intimitat dels seus estadants. Una de les entrades del carrer Sant Francesc que més s’avenia amb aquests preparatius, era la del costat de l’estanc, on la Lola, l’estanquera,  i la seva família, amb l’Annita Julian i les germanes Buixens, acollien a la resta de dones del veïnat. Una portalada  que convidava  a seguir guaitant a les entrades de les cases dels altres carrers. La que quedava més al descobert era a can Font, la casa d’aquesta família disposava d’entrada pel carrer Major i pel de l’Àngel Vidal. Per on s’hi accedia a través d’un singular pati, en el seu interior per la Festa Major hi ballaven els gegants i la família i amistats es distribuïen per la llarga balconada del pis superior. Per aquestes vigílies el veïnat  hi desfullava la flor, oferint una imatge diferent, perquè aquesta petita tradició, la dels preparatius a l’interior de les entrades, a can Font es pot dir que quasi bé sortia al carrer.

    A partir de que la festa es va traslladar al diumenge, el desfullar els pètals de les flors es porta a terme a la mateixa vigília, a la nit i en ple carrer. Una activitat  que va associada  amb els qui es dediquen a dibuixar el terra. 

   L’endemà, quan s’obren les portes, com aquestes de la fotografia, la del Palau de Maricel, apareix la catifa de flors. Un detall al qual hi ha anat associada la sensibilitat dels habitants del poble, perquè la festa del Corpus i en concret les catifes de flors i l’exposició de clavells, ens identifiquen internacionalment.

     L’any passat el protagonisme de la festa es va centrar a l’església parroquial i a la plaça del Baluard, on es va confeccionar l’única catifa i com a detall complementari, s’hi va disposar una selecció de florits clavells, en reconeixement a tots els cultivadors/es. Els allà exposats  eren de la col·lecció d’en Joan Manel Enríquez. Ara, un any desprès, en Joan Manel malauradament no és entre nosaltres i la celebració de la festa, tal com la coneixíem, encara pateix les limitacions a causa de la pandèmia. Tanmateix l’evolució a la baixa  d’aquesta,  farà possible que es puguin confeccionar unes catifes davant les portes dels edificis més significatius del nucli antic. Davant les portes de l’Ajuntament, davant la porta principal de l’església. A la del Palau, més coneguda per la dels gegants, perquè darrera d’elles s’hi han disposat la parella de gegants vells. També davant l’artística porta  del mateix Palau de Maricel, on en aquest raconet romàntic del brollador es pot admirar el típic complement de la festa, com ho és l’ou com balla. Amb la catifa que s’estendrà fins a la porta del Cau Ferrat

    Una ben escollida representació de la resta de portes de totes les cases, davant les quals les flors han cobert el terra dels carrers. Cases que, durant els anys transcorreguts, s’han transformat i s’hi ha alternat nous estadants. Detall que no ha estat un impediment per a que les flors assoleixin el protagonisme,  el qual es pot contemplar en l’exposició: “El Corpus de la Gent”. Curiosament, davant mateix de la porta que hi dona accés, a can Falç de Mar, s’hi mostra en format reduït la 81a Exposició Nacional de Clavells. Quan avui, l’Anna Grimau serà l’encarregada de pregonar la festa del Corpus d’enguany.

    A partir d’aquí, gràcies a la perseverança dels veïnat  que engalanen balcons, que tenen cura dels clavells, i de la feina que porta a terme la Comissió, que presideix l’Angelina Salesas, obrim les portes a un Corpus íntim, que es fa visible al Pati Blau que ha adornat l’Àngel Lorenzo i en els carrers i places de manera més acollidora. Tot desitjant que aquesta obertura restringida, serveixi per a que el proper any es puguin obrir totes les portes de bat a bat a la festa i a la tradició com sempre l’havíem conegut.

                                                    J.Y.M.



(Article publicat a l'Eco de Sitges, el 4 de juny del 2021)

       

    

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez