Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

22 d’agost 2019

CALENDARIS


    
    Els fulls del calendari, i no ho sembla, és dels papers més transcendents de la nostra existència. Perquè, junt amb el rellotge,  tots depenem de les  seves maneres de mesurar el temps. I són  les minuteres  les que posen les limitacions. Així a les 12 de la nit del dia 31 de desembre, només són dècimes de segon les que decanten la balança cap un altre any. I amb aquest s’enceta el primer full d’un nou calendari.
    Antigament aquest presidia l’estança principal de la casa, que acostuma a ser el menjador. Tant era el seu protagonisme que fins i tot era aprofitada la lamina, sota la qual, penjava el  gruix de fulls que contenen  la correlació de tots els mesos de l’any. Deia que si la imatge de la làmina era bonica: un paisatge, una marina, un bodegó...,  la  feien emmarcar i, penjada en la paret, servia d’element decoratiu . Fins i tot els de temàtica religiosa també han estat portada.
    La vida de les persones està alineada entre els  fulls de calendari, aquests que  van caient  amb només una bufada. Fins que aquesta, la bufera, es va debilitant, i passa  que  ve que la vida de cadascú s’atura  just en una hora i en un dia dels tres-cents seixanta cinc que, puntualment, apareixen en  el calendari. Com també altres neixen en un dia, d’un mes d’entre els dotze.
    Encara preval el costum que quan  arribem a l’últim full, ens afanyem a demanar o a comprar el calendari de l’any que seguirà. I ve que, sense estrenar,  atrau la curiositat per saber en quin dia de la setmana coincidiran les festes més rellevants de l’any. Per aquesta simple curiositat o per si, segons s’escaigui, aprofitar per fer pont.     
   Un calendari molt curiós és el del pagès. Anomenat així perquè ha estat de molta utilitat per la gent  del camp, doncs pocs com ells depenen, per exemple,  de les fases lunars. Que sembla ser  són una referència per plantar o per collir. Ve a ser com els musclos que, quan se’n podien anar a fer, eren els mesos que no porten r.  I els més plens, s’obtenien  en els dies  d’estiu que hi havia lluna plena.
    A més, aquet calendari en concret, va farcit de moltes curiositats, la qual cosa fa, que no siguin  només els pagesos els qui el consulten, sinó també altres interessats en aprendre detalls de la vida quotidiana, relacionada amb la naturalesa i amb singularitats amb les quals compartim el dia a dia.
   El  recordat amic Lluís Curtiada   es sabia de memòria tot el santoral de l’any, dia per dia, aquest que surt reflectit a sota del número del mes corresponent. Un meritós exercici de memòria.
   D’un temps cap aquí, s’han posat de moda els calendaris solidaris. I d’aquesta manera diferents col·lectius es posen d’acord per cercar una originalitat que  els faci atractius. El mateix passava amb el comerços de tota la vida que regalaven, als seus clients, calendaris, alguns de portada atrevida, com així es poden considerar aquells on surten dones lleugeres de roba i que podien ser motiu de certes controvèrsies en quant la preferència per ocupar un lloc destacat de  la vivenda familiar. Tanmateix, tornant als solidaris, aquesta lleugeresa de roba es pot insinuar, sense arribar a més ..., entre responsables de comerços d’un mateix carrer, cos de  bombers, etcètera. El que es recapta de la  seva venda, es destina a causes solidàries.
   La Núria Llumbart, aquesta senyora amabilíssima i bondadosa que viu a l’Oasis , cada any ens porta el calendari de sobretaula que s’encarreguen d’editar la comunitat religiosa de l’Hospital de Sant Camil, on en cada pàgina hi trobem un vinyeta de caire humorístic que ve a donar entendre que en l’hospital també hi ha lloc pels somriures. La Núria ha estat la continuadora de la Vinyet Marcé, de ca la jardinera, que fins que va estar entre nosaltres, el repartia entre les seves amistats. Ella que tenia cura , cada setmana, de posar flors a la capella d’aquests institució, ubicada  entre Ribes i Puigmoltó.
    Aquest començament d’any, en Josep Surià i Guillaumes, que és component de la colla d’Amics del Gafarró, m’ha fet arribar l’original calendari, també de sobretaula, que fa anys que s’encarrega  d’editar, amb la portada amb un gafarró dibuixat, que és l’ocell que dona nom a aquest racó de la muntanya, realitzat, en el seu dia, per en Lluís Bayot.  El detall que el fa curiós és que tota la numeració apareix en vermell, que és el color que serveix per distingir les festes dels dies de cada dia. Com quasi bé tots els components d’aquest col·lectiu d’excursionistes estan retirats de la vida laboral, l’han passat a anomenar el calendari del jubilat, perquè per a ells tots els dies són festa, d’aquí que tots els números apareguin marcats en  vermell. A excepció d’un de sol que apareix en negre; es tracta del dia 1 de maig, festa del treball i dels treballadors. Però com que coincideix  entre dos dies marcats en vermell, sembla ésser que  opten per fer pont.  
   No els enganya el món, i menys el calendari. Per a la resta; els treballadors en actiu, predominen els dies marcats en negre, mentre que els vermells són escassos. Ja arribarà el dia que es guiaran pel mateix calendari que fan servir els Amics del Gafarró. I potser també els hi agafarà el cigró d’anar a caminar. Una altra activitat que motiva als jubilats, sempre i quan no tinguin l’agenda ocupada per les atencions que han de dispensar als néts. Motiu pel qual, alguns, han de matinar més que quan anaven a treballar.  
   Tant temps esperant poder guiar-se pel calendari en vermell, per tal de poder fer el ronsa, i resulta que pinta més negre que abans.
                                                                                                                                                                         J. Y. M.
     
 ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 26 de gener del 2019

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez