Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

05 de gener 2019

ENTRE EL 5 I EL 15 D'AGOST


   El mes d’agost aplega un nombre important de festes, algunes d’elles de molt calat dintre el calendari sitgetà. La primera la festivitat de la Mare de Déu del Vinyet que, des del 2012, la vigília té un significat especial Aquest any, al coincidir en dissabte, ha comptat amb la presència de Vinyets vingudes d’arreu i és curiós conèixer la raó per la qual els pares  van optar per posar aquest nom a les seves filles.
  I altres que degut a la distància que ens separa no hi van poder ser presents, però que gràcies a les bones arts de l’Esther Soto hi vam poder contactar. Unes Vinyets que s’assemblaven tant a la responsable de conduir l’acte, que si nos  fos  perquè no som mal pensats  haguéssim dit que era ella mateixa. Però les noves tecnologies ofereixen aquests avenços, tan sofisticats, que no hi ha res impossible. O potser era la molesta calor que imperava, la causa   que  s’interposava entre la realitat i la ficció.
    Calor que ens va acompanyar el dia del Vinyet, convertint-se en el tema de conversa. Destacant la representació,  l’última que va tenir lloc en el 2005, del Ball de la Mare de Déu del Vinyet. Fantàstica posada en escena  pel grup La Palmera que van suar de valent degut al sol de justícia que s’abraonava damunt el ciment de la placeta del costat de l’ermita i que hi contribuïa les robes de vellut que alguns dels seus components vestien. La seva excel·lent interpretació va ser la compensació a la sufocant temperatura que van haver de patir.
    Amb les sardanes i el Castell de Foc, finalitza la festa del Vinyet, la primera sota la responsabilitat d’en Vicenç i d’en Joan Manel, com administradors del Santuari. Si més no  hem trobat a faltar molt a l’amic Ramon Soler, que la vivia amb intensitat. S’hi va referir mossèn Josep Pausas en el transcurs de l’ofici religiós. A ell i a mossèn Jaume Berdoy, dos puntals del sitgetanisme ben portat.
    Com sempre, i aquest any més que mai, les  amistats d’en Ramon han fet costat a l’Olga, per ajudar-la amb els  preparatius i amb tot el que comporta  una jornada intensa, en la qual cal atendre molts aspectes.
   L’endemà del Vinyet és la festivitat de Sant Salvador, una altra referència pel sitgetans d’antany, perquè en Salvador Satorra, el popular “Xatet”, celebrava el  dia del seu Sant d’una manera molt peculiar, obsequiant amb orxata a tots els qui acudien al seu establiment. Era tanta l’afluència que fins i tot s’havia de recórrer a l’autoritat per tal de que poses ordre a la llarga cua que es formava. Com la picaresca és cosa innata en la persona, els encarregats de l’ordre havien de vigilar que un cop havien passat una vegada, no es tornessin a posar a la cua. En uns anys en què de les petiteses se’n feia una festa, l’orxata  era esperada i celebrada   amb molt entusiasme.  A la popularitat del personatge de la casa, se’n hi afegien altres,  a quina més sublim.
    En un carrer de Sant Francesc que comptava amb uns establiments emblemàtics, a més de “cal Xatet”. Com la perfumeria d’en Pascaret, la cansaladeria de can Candelari, l’estanc que coneixíem pel de la tia Lola. La botiga de queviures de ca la Laieta que desprès el fill va convertir en una bodega. La barberia d’en Jaume Sauch, que també transformaria en bodega. I  La Maria Dolors Arnabat, la planxadora, que a l’estiu entre regar el seu tros de carrer amb la regadora i tirar aigua quan a la nit se li posaven sota el balcó turistes, que el grau del “murapium” els havia alliberat la llengua i  desfermat unes risses incontrolades, quasi buidava el dipòsit de l’aigua.
  A l’altre tram del carrer, marcava el límit la sabateria de can Castro, la botiga de queviures de la Maria Ràfols, la dels populars germans Ferret  i la de la Presenta, el forn de can Bosc, que després va regentar en Pablo i la Tresina  i la lleteria de la sínia Robert, convertida en granja on la llet va acabar per  tenir poc protagonisme.
 A l’altra costat de la seva vorera, entre la perruqueria d’en Dandi, el qual en aquestes vigílies de la Festa Major se li girava feina extra a l’haver de pentinar la nostra parella de gegants, després de la merceria de can Ploraire , hi havia la xarcuteria d’en Mariano Adell.
   En Mariano era home meticulós, polit, que mantenia la botiga impecable. Amb l’ajuda de la Paquita, la seva muller. Va ser dels primers establiments que van vendre llegum cuita. De coure-la i despatxar-la s’encarregava el germà d’en Mariano, en Cisco.
    En Mariano va ser també un dels pioners en disposar a la vitrina expositora del taulell, tot un ben assortit escampall d’embotits que atreia  l’atenció per tractar-se d’un assortiment molt apetitós.
    Quan en Marià i la  Paquita Nuño es van jubilar, ell va poder dedicar més temps a l’hort i a les flors que li tenien el cor robat. Ara, fa poc, que aquell hort, al costat del de l’Arbonès,  ha desaparegut per complert.  A l’urbanitzar  la zona de la Plana i Santa Bàrbara, els carrers arriben fins a l’ara anomenada Carretera del Vi, una denominació que pot ser motiu d’un altre article. L’home  ja no ho va arribar a veure-ho. A  la Pquita li havien explicat. I quan estava posada al dia, va i de manera inesperada ens deixa. Se’n porta aquella alegria i optimisme que la caracteritzava  i amb el seu traspàs el carrer Sant Francesc va perdent , ja no sols els establiments,  perquè aquests ja fa temps que han desaparegut, sinó  la seva gent. Un veïnat que, amb la seva dedicació  al capdavant del comerç, contribuïen a que les festes locals estiguessin ben assortides d’uns productes que es compraven per tal de celebrar-ho.
    Tot això passa pocs dies abans del dia 15 d’agost, una data on hi coincideixen moltes festes majors i l’onomàstica de les Maries. De festa en festa, però entremig es produeixen sentides absències. No hi ha felicitat complerta.
                                                                  J. Y. M.    
( Article publicat a l'Eco de Sitges 10 d'agost del 2018)

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez