Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

16 de juny 2018

EL CARRER DE LES CALCES I ELS CALÇOTETS


   El  carrer Sant Francesc ha evolucionat al ritme que ho ha fet el poble. Així podem parlar de dos trams; el de baix, que comprèn des de la cantonada del d’Espalter fins al de Sant Gaudenci. I el tros de dalt, des d’aquesta cantonada, dels quatre pilons de pedra, fins al Cap de la Vila. Una carrer, per tant,  dividit en dues parts. Amb la imatge del Sant, en el tram de dalt,  en l’ornasina de  la façana dels pisos de can Zera. Un carrer recte que, a mesura que hem anat sumant anys, notem que fa  pujada. Aquesta suma de dies viscuts, ens permet també  poder fer les comparacions que van d’ahir a avui. Quan la gent baixava del cap de la Vila i a l’arribar al cantó de ca l’Olivé i de l’ Arnabat, tornaven enrere. I si anaven en direcció a les cases barates del carrer Espalter, decantaven pel de Sant Gaudenci. Així el tros de baix era poc transitat. Excepte quan els treballadors de la fàbrica de sabates dels germans Benazet anaven o sortien de la fàbrica al toc de pito.
    La cosa va canviar a partir que van obrir un ull del pont de la via, d’allà el costat de la casa dels pobres,  i el van destinar a pas de vianants. Coincidia amb la construcció de blocs de pisos a l’altra costat de la via del tren. Aquestes dues circumstàncies va fer possible que el tram de baix del carrer sant Francesc es veiés més concorregut. Fins que actualment, bé perquè, carretera enllà hi viu molta gent, o perquè els que arriben al poble aparquen el cotxe per aquells verals, el cas que  , sobretot els caps de setmana, registra un anar i venir de gent com no s’havia vist mai. I ja en parlarem quan es vagin habitant les cases que s’estan construint en la nomenada zona de la Plana i Santa Bàrbara.
    Situats i havent fet una mica de posicionament  de l’afluència de gent, en aquest carrer concret, em remeto a l’enunciat de l’article d’avui. Amb clara referència a unes peces de roba que arropen les parts més íntimes. Que quan ens hi referim sempre es presta a interpretacions de tota mena, sobretot envoltades d’una certa morbositat. No obstant, les calces i els calçotets tenen finalitats en comú, però les interioritats que encerclen són d’anatomies diferents. Unes peces de roba que, pel que es fan servir, no sembla que puguin evolucionar més del que ja han fet. Potser la que més ho ha notat és la roba íntima dels homes, perquè s’han reduït els camals, passant dels calçotets llargs als, diguem-ne, de mida convencional. Tot i que els llocs on fa molt fred , les persones que més el noten, encara els hi són d’utilitat.
   I ara ve la part delicada, ni més ni menys que  a l’haver de referir-me a les calces. Només apuntar que sembla ser que la reducció també ha vingut impulsada per  les modes imperants, fins a reduir-les a la mínima expressió. I ho deixo aquí, sense  entrar en més detalls, pel que pugui ser. No fos cas que em fiqui en camisa d’onze vares, quan avui no toca parlar d’aquesta peça de roba.
    I és que amb el tema dels calçotets sembla  que hi hagi més camp per córrer, sense haver d’entrar en intimitats  compromeses. Potser perquè les mateixes modes propicien una varietat més amplia de detalls. Com la curiositat que apunto,  al coincidir  una marca, de roba interior masculina,  amb les inicials amb les quals m’identifico a cada article.  Es comercialitza  amb una petita variació , només canviant la (y) per la ( i ). La diferència també rau en la  persona que és al darrera de l’enunciat, que no és pas accionista de la marca. Amb el recordat amic Ramon Soler, moltes vegades en fèiem broma.
   Tampoc deixa de ser curiós,  que s’ha posat de moda, entre el jovent, portar els pantalons arriats,  per tal de  que sobresurti per damunt la cintura  la franja de la goma del calçotet, on es visualitza la marca . Com hi ha  usuaris que els prefereixen ajustats al màxim. I tanta opressió fa que no es dissimuli res.
   He començat parlant del meu  carrer el qual, pels vincles que hi tinc, sobretot per haver-hi nascut, em prenc la llibertat d’insinuar-ne la propietat. Fins el punt de  relacionar-lo amb  les robes íntimes. Un tema que pot descol·locar a les lectores i lectors, que tenen al cronista com una persona mesurada, en quant el contingut dels  articles.
   Un carrer, avui, dels principals d’entrada al poble. Un espai on s’han alternat botigues  de tota mena. Amb predomini de les de queviures; xarcuteries i cansaladeries. Pa i llet, vetes i fils. I bodegues, una al costat de l’altra, com quasi també aquelles botigues de menjar. Si més no, d’un temps cap aquí, hi proliferen establiments de calces i calçotets i altres peces d’una intimitat indiscutible. En poca distància en comptem quatre i, el que també és curiós, una davant de l’altra.
   Però només decantar aquest de Sant Francesc cap el de Sant Gaudenci, hi trobem una botiga de calçotets, dels cenyits. I pel que fa a la cantonada amb el d’Espalter, més del mateix. Els presenten tan tibants que marquen tots els bonys.
   Quan la gent portaven capell,  s’havia popularitzat una estadística que tenia una certa lògica: tants caps, tants barrets.  A l’hora del negoci, que la teoria s’avingués amb la pràctica, això ja eren figues d’un altre paner. Vista la majúscula afluència de gent que registra aquest carrer, i al no ser tan freqüent  l’ús del barret, entre els qui passegen, els experts del que ara coneixem per màrqueting,  sembla ser que s’han fixat amb altres peces que són molt més majoritàries per fer-ne un seguiment  fiable: tants culets, tantes calces i tants calçotets.
   D’oferta no en falta i, preu per preu, potser millor ajustats. Que balders, quan tot s’encongeix,  bé prou que hi aniran.   
                                                                                     J. Y. M.
 
  ( Article publicat a l'Eco de Sitges el 18 de maig del 2018 )



© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez