Ens anem
apropant a l’època del fred, a pesar que les temperatures acostumen a ser
generoses amb el nostre poble. La gent més edat, nosaltres mateixos, recordem
que es registraven unes temperatures molt més baixes abans que ara. El mateix refranyer popular ho
indicava: “per Tot Sants, capes i
mocadors grans”.
I quan aquesta
fredor ambiental es fa notar, les persones hem
buscat l’escalforeta al costat del foc. Mantenir el caliu desitjat es va aconseguir amb la llenya i el feia més durador
el carbó, amb un destacat protagonisme de les carboneries. Al carrer de les
Parellades, concretament el tram de baix, se’l coneixia pel carrer de les sis pessetes, resultant de
la matemàtica aplicada a la popularitat d’uns veïns que entre els dos sumaven
aquesta quantitat: a cal duro i a "can pela". El Sr. Pascual, de “cal duro” va obrir una carboneria per allà el començament d’aquest segon tram de les Parellades i després la va traslladar
al carrer del Marqués de Mont-roig.
El carboner disposava d’un burret per transportar el
carbó i en la carboneria el producte més sol·licitat era la terregada, carbó
esmicolat que es feia servir pels bracers. Un element, aquest, molt utilitzat
en les cases, on presidia l’estança o s’acoblava a sota la taula per a mantenir
els peus calents.
A can Pela, la
família Torralbas, disposaven de vinya i terra de cultiu. Essent el vi l’element
principal. Un altre focus d’escalforeta per a les interioritats, la qual sempre
hi havia qui la preferia a altres fonts d’escalfor.
Quasi a davant
de la Biblioteca, just al capdamunt de la pujada, si hi accedim per la banda de La Vall, s’hi trobava la
carboneria regentada pel matrimoni Mus Vendrell i l’Artèmia Figueras, als quals
va ajudar la filla Montserrat Vendrell Figueras, una família dedicada a la
venda de carbó i encara avui a la façana
de la casa hi trobem incrustada una
anella que servia per a lligar-hi el cavall. Un detall que fins no fa gaire
alguns establiments del poble disposaven d’aquest singular i simple element,
molt útil per lligar el matxo mentre es feien les gestions pertinents.
En aquestes,
circumstancialment, va arribar al poble un jove que aconseguiria establir-se de carboner. En Joan Guirro
Boquera, trepitja per primera vegada
Sitges de pas cap a terres vilafranquines i només parar a la vila, amb la
intenció de pujar a l’autobús que l’havia de portar al seu destí, va assabentar-se
que l’havia perdut . Mentre esperava una propera oportunitat, deambulava pel
cantó de can Perico i d’allà va entrar al taller de Faust i tanta curiositat va
demostrar, que l’amo li va preguntar si li agradaria treballar en l’ofici de
ferrer. El passavolant, s’ho va pensar
poc i va acceptar l’oferiment. A remolc d’aquestes circumstàncies, el jove
vingut de Vandellós, poc a poc es va
anar integrat plenament al poble i a la seva gent. Va treballar a la fàbrica de sabates que tenia la família Puighibet al Carrer Parellades.
Un dia en el vell Puighibet i en Sanpedro parlaven de posar una carboneria en els baixos del local, una idea que ja tenien gestionada i només els calia trobar la persona que se'n faria càrrec. En aquell moment en Guirro va escoltar la conversa i es va oferir a posar-se al capdavant de la carboneria. Oferiment que va satisfer als dos socis.
Va passar un any i en Puighibet i en Santpedro va arribar a la conclussió que els beneficis a repartir no eren el suficient atractius. Que si bé no ho eren per a compartir entre dos, podien beneficiar a una família que s'hi dediqués en exclusiva. La d'en Guirro ja ho portava i a partir d'aquell moment el carboner va satisfer un lloguer a l'amo del local i es pot dir que es va establir pel seu compte. Emmaridat amb la Visitació Gómez, la carboneria s'anunciava: ” Carbones y leñas Parellades”. Negoci al qual, anys més tard, s’hi afegiria un dels fills del matrimoni, en Manel. Marca i activitat que es va traslladar a les Cases Noves, on el regentaven el progenitor, la Florència, la seva muller, i els fills del matrimoni. Uns i altres van fer possible la combinació, estrambòtica, de carbó, petroli, patates i cebes, productes que distribuïen als establiments hotelers.
Un dia en el vell Puighibet i en Sanpedro parlaven de posar una carboneria en els baixos del local, una idea que ja tenien gestionada i només els calia trobar la persona que se'n faria càrrec. En aquell moment en Guirro va escoltar la conversa i es va oferir a posar-se al capdavant de la carboneria. Oferiment que va satisfer als dos socis.
Va passar un any i en Puighibet i en Santpedro va arribar a la conclussió que els beneficis a repartir no eren el suficient atractius. Que si bé no ho eren per a compartir entre dos, podien beneficiar a una família que s'hi dediqués en exclusiva. La d'en Guirro ja ho portava i a partir d'aquell moment el carboner va satisfer un lloguer a l'amo del local i es pot dir que es va establir pel seu compte. Emmaridat amb la Visitació Gómez, la carboneria s'anunciava: ” Carbones y leñas Parellades”. Negoci al qual, anys més tard, s’hi afegiria un dels fills del matrimoni, en Manel. Marca i activitat que es va traslladar a les Cases Noves, on el regentaven el progenitor, la Florència, la seva muller, i els fills del matrimoni. Uns i altres van fer possible la combinació, estrambòtica, de carbó, petroli, patates i cebes, productes que distribuïen als establiments hotelers.
El carbó havia
entrat a les cases per escalfar a través de les estufes, com les anomenades Salamandres, on es podia
veure la incandescència a través de la ben ideada transparència que oferia una
reduïda porta. I també per a cuinar en les cuines anomenades econòmiques.
Per aquest
motiu, el de cuinar, el carbó es feia servir durant tot l’any. D’aquí que en
Jaume Fontfria, popularment conegut per en “Mec”,
alternava la venda de melons i síndries amb la venda de carbó. Tenia la
carboneria en el carrer de l’Aigua, davant de ca l’Eufràsia. Allà l’ajudava la
seva filla Mercè que feia anar la pala amb molta destresa.
Al final del
carrer Jesús, emparentat amb els Pascual de cal Duro, la branca dels Grau, van
obrir una altra carboneria que després se’n va fer càrrec en Salvador Martínez.
Home de terres valencianes que, una altra curiositat, va venir aquí per a
vendre gelats, contractat pel “Xe” i
va acabar dedicant-se a vendre carbó. De la màxima fredor a la màxima escalfor.
Del foc a les
brases. Les necessàries per a torrar les castanyes. Que, en aquestes vigílies,
pacientment dominava en Ramonet, al
front de l’única castanyera que hi havia al poble. Amb la seva muller,
l’Angeleta, en el seu no gaire espaiós
lloc de venda. Era de les primeres escalforetes que s’abraçaven a la tradició
i la gent s’hi apropava per la
curiositat de veure com, a poc a poc, les
castanyes s’anaven torrant.
El progrés empenyia i amb ell els avanços
fins
que el carbó va
anar sent substituït pel petroli i en sorgiren les estufes. Fins llavors quasi
només es feia servir pels quinqués els quals, amb l’arribada de l’electricitat,
sortien quan es quedaven a les fosques.
I del petroli al
gas butà i per consegüent les corresponents estufes amb les bombones que també
es fan servir per cuinar. Eren distribuïdors la família Buixens, del carrer
Sant Francesc. Una de les filles de la casa, la Pepita, casada amb en Rafael
Font, s’encarregava de rebre les comandes i de despatxar aquesta bombona d’un color característic, carabassa.
Fins arribar a
la calefacció de gas i a les estufes elèctriques, dues modalitats que
t’escalfen de les dues maneres, quan se’n fa ús i quan t’arriba la factura. De
primer una escalforeta agradable i després, més que escalfor, sufocació.
J. Y. M
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 30 d'octubre del 2015 )
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada