Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

22 d’octubre 2017

ELS GEGANTS DE LA VILA AL CARRER ESTAFETA





Pamplona entre les moltes singularitats que ofereix em quedo  amb la seva hospitalitat i amb el tarannà de la seva gent. Dues coses que estan molt en consonància i que una sense l’altra no  seria possible assentar el meu raonament.
   I és també remarcable el populós ambient, el qual li atorga sempre un caire festiu  als seus carrers.  A Pamplona es palpa durant tot l’any la influència de la seva festa més populosa, la de Sant Fermí. A la popularitat que l’envolta, s’hi afegeix la repercussió que tenen els mitjans de comunicació, com la televisió, que s’encarrega, durant els dies que duren els populars Encierros”   de retransmetre en directe, a tot el món, un esdeveniment perillós, com hi haurà que ho considerarà, també, absurd  perquè provoca un tracte  discutible als animals que hi participen. No obstant el turista fa el recorregut  pels carrers on transcórrer aquesta tradició.
      Un dels carrers més populars  és el carrer Estafeta, de visita obligada, on hi conviuen els comerços antics de diferent índole, amb les tasques que reben l’afluència massiva dels degustadors de vi a qui els agrada acompanyar amb   l’amplia oferta de tapes que s’ ofereix a la clientela.
      Tot aquest variat i suggestiu aparador no deixa  de banda,  el record permanent de la seva festa. I això es reflecteix en l’oferta existent de tota mena de quincalles que serveixen per perpetuar el record de l’estada a la capital navarresa. I entremig de tot aquest ampli variat ventall monotemàtic, en el número 47 del mateix carrer, una botiga alterna, “el més de lo mateix”, amb una ben assortida  exposició de les parelles de gegants més significatives d’arreu. I entre tot aquest agrupament  geganter, exposats  per a la seva venda, s’hi troben la parella dels gegants de la nostra Vila, així com “els Cubanitos”. Un detall que desperta la curiositat dels qui els portem a dintre nostre, amb un apassionament que es fa més notori quan hom es troba lluny del seu poble i hi coincideix. Els proveïdors resulten ser els responsables de l’artesania de la vila que porta per segell comercial  La Devallada. Una complicitat que fa que les dues  parelles de gegants del nostre poble aportin  un bocí de sitgetanisme en el carrer més típic de Pamplona.
       No hem d’oblidar-nos dels molts navarresos que van venir a residir a Sitges. Generalment treballaven a la industria del calçat i també alguns a l’hosteleria. Tot va venir a tomb perquè els germans Benazet van disposar fàbrica a Pamplona i, després acabada la guerra, alguns d’aquells empleats, junt amb les seves famílies van venir a treballar a la fàbrica d’aquí.
    Com és el cas d’en Ricard Escobosa, que era de Pamplona i la seva muller la Júlia Lacosta   de Cortes de Navarra. Van venir amb els seus dos fills, en Ricard i en Manolo i la primera casa on van anar a viure va ser a un pis de damunt a can Miret, al costat de l’Ave Maria. En Ricard a més de tallador era un bon bombista, havia tocat el bombo en la banda militar de la seva terra. I aquí va participar en totes les bandes de música que s’organitzaven. De la mateixa manera que va ser un gran retirista i va ser al Retiro on el mestre Pallarès li va donar la primera classe de català, l’home pronunciava el nom de Sitges tal com ho llegeixen els castellans i el mestre li va ensenyar un secret que si bé no s’avenia amb la normativa,  a ell li va servir per pronunciar bé el nom del poble. Tan simple, li va dir , com canviar la g per la ix i així la pronunciació ratllava la perfecció. Treballant ell i la Júlia es van poder comprar una casa al carrer Felip Massó on van anar a viure.
   Un altre company seu va ser en Fèlix Márquez  , junt amb la seva muller van venir a treballar a can Benazet. En Félix també era  retirista, fins el punt que els dies de festa s’encarregava de guardar la porta del saló teatre que donava al cafè. L’home coixejava una miqueta i va ser un bon sabater i un eficient empleat del Retiro. Amb el matrimoni hi vivia una neboda, la Maria Jesús, perruquera d’ofici. I el que són les coses, la família Màrquez va acabar comprant un pis on havien estat les dependències de la fàbrica dels germans Benazet, al carrer Espalter.
    Un altre navarrès sabater, però aquest de la part de Tudela era en Pablo Garcia. En Pablito parlava un català perfecte i sempre que tenia ocasió feia gala de la seva procedència, portava la seva terra a dintre el cor, però sentia una gran estima pel poble que tan bé el va acollir. Vivia amb la seva família en una de les cases anomenades barates també del mateix carrer Espalter i tenia, junt amb el seu fill i resta de la família, el taller  al costat on havia estat el garatge dels Benazet. Després van anar al carrer que porta per nom el de la patrona d’Aragó, la Verge del Pilar
     En  pocs metres de distància van coincidir, en el temps, tres navarresos els dos últims esmentats i en  Justo Marín que era de  Cintruénigo. En Justo treballava a la companyia del gas i quan aquesta va deixar la fàbrica del carrer sant Antoni, va obrir una oficina al carrer Espalter en els baixos de la mateixa casa on hi vivien els Màrquez. L’oficina era lloc de trobada dels treballadors que es dedicaven a anar pels llocs a resoldre incidències. En Justo era un d’ells i junt amb l’Antonia, la seva muller que era del mateix poble, vivien en una casa que es van fer davant el cementiri. Van tenir una filla, l’Esperança, que va morir jove.    
     Una representació dels gegants de la vila es troben en el carrer més popular de Pamplona. I una nodrida representació dels navarresos van canviar els carrers dels seus respectius orígens pels de Sitges. Aporto el testimoni de només uns quants a mena d’homenatge per a ells i a tots els qui, per raó d’espai, em deixo en l’anonimat.
                                                                                    J. Y. M.

  
( Article publicat a l'Eco de Sitges el 20 d'octubre del 2017)

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez