Un bloc de Joan Yll Martínez

Un bloc de Joan Yll Martínez

19 de març 2020

UN TOMB PER TERRA I PER MAR


    Sento predilecció per dues festes que es celebren relativament molt apropades en el temps una de l’altra: la Festa de la Trinitat i la de Campdàsens. Les dues mantenen encesa la flama del sitgetanisme i el seu caliu perdura per sempre. Amb majoritària presència de la gent del poble que s’hi apropa per gaudir, a més dels actes programats, de l’entorn que ofereix  una panoràmica diferent a la que estem acostumats a contemplar. Una curiositat si féssim una estadística, entre pescadors i pagesos, per saber quins dels dos ha freqüentat més un lloc que l’altre. Tot i que el resultat seria molt igualat, de ben segur que a  la Trinitat s’hi han apropat  més pescadors que a Campdàsens, on  han predominat més gent de la pagesia, potser perquè el llogaret ha estat envoltat de més masies. L’últim pescador que recordo, al comandament de la paella d’arròs que es servia a la taula llarga de la casa dels ermitans de la Trinitat, era en Jordi Ferret, germà de la Pepeta del Concu. I tampoc calia que fos la seva festa, els pescadors tot sovint  hi anaven a fer algun que altre arrosset o una sardinada, amb la bonica panoràmica del mar que s’hi albira.
    A Campdàsens potser l’ambient és com a més camperol, amb les vinyes que s’estenen per davant mateix de la porta de la capella i només des d’un punt concret  de can Lluçà es deixa veure una llenca de mar. El dia de la seva Festa, fa un parell de setmanes, ha tingut un cert regust de Festa Major, amb el tradicional repic del ball de bastons de la Colla Vella i l’actuació, excepcional, de la Moixiganga. Amb l’acompanyament de la colla de grallers, La Sitja. Una festa que comença de bon matí i al migdia, primeres hores de la tarda, ja està tot enllestit i tots a casa.
    Abans de la festivitat de la Verge del Carme, el passat  dissabte va tenir lloc el sopar de germanor dels veïns del carrer Sant Bonaventura. Un carrer que representava, com ja vaig explicar, les millors essències de la pagesia, on en cada casa es pot dir que hi havia un cup, o l’estable on hi descansava el matxo. Al capdavall  del carrer, abans de girar cap a l’altre tram,  hi vivia la Guadalupe  i la seva filla Carmeta, que treballava a la fàbrica de calçat. Elles, ara a l’estiu, venien  gasoses fresques,d’aquesta manera es treien una mica de sobresou. Un parell de cases més enllà, ara ja en direcció al carrer Espalter, hi vivia en Sellarés. Del qual la veu popular s’encarregava d’explicar el que li va passar  a el seu burret. Sembla ser que l’home li va aplicar un règim alimentari rigorós. De manera que  un dia, sense que l’home pràcticament s’adonés, va fer la fi d’en cagalàstics i el pagès, mig sorprès i un xic incrèdul, es lamentava que quan el va tenir acostumat a no menjar, va hi es mora.  Aquesta anècdota  va tenir un gran ressò i quan algú es ficava a règim, li advertien; “ a veure si acabaràs com el burro d’en Sellarés”. En aquella mateixa casa hi va anar a viure  la Florentina  i en Mateu, que  era germà del forner del carrer Joan Tarrida.
    Molta part de tot això va funcionar a mitja llum, fins que va arribar l’Ambrós Abella i Solsona, natural de Isona qui, junt amb la gent que tenia sota les seves ordres, van fer possible que  la llum entrés a les cases. L’home i la seva família  es van quedar a viure a la casa que fa cantonada amb el carrer Espalter, davant de la central de la companyia elèctrica. Els seus successors van convertir aquella casa i l’hort que donava al carrer Sant Bonaventura en un hotel. Passats els anys, en Fredi, fill de la casa, ha creat un espai on ha recreat la història de la família i la repercussió que ha tingut amb la vila.
   Tot aquest entorn estava situat molt  a prop on havia la fàbrica del gel. Lloc molt freqüentat pels pescadors que anaven a buscar barres de gel trinxat, per posar en el fons en les paneres de peix que exposaven en les parades de la plaça. En queden pocs d’aquets gent que trafeguen en el mar. Si més no el dia de la Verge del Carme es manté la tradició de la processó de les barques, amb la imatge  que fa el trajecte damunt una barca de pescadors, acompanyada del Sr. Rector, del vicari, l’alcaldessa i regidors/es, hereus i pubilles. És una tradició antiga i que desperta molta expectació. La gent es concentra en els baluards, escales de l’església, els espigons. I el pas  de les barques és saludat, des de terra, amb moviment de mocadors. Des de mar la perspectiva és sensacional. Aquest any, no es pot dir que feia mala mar, a diferència de l’any passat quan, només sortir de la bocana del port, l’estat del mar va recomanar donar mitja volta una mica més enllà. Recomanació que era demanada amb insistència pel propi Sr. Rector, mossèn Josep Pausas,  que no parava de recomanar: “tombem, tombem”. Aquest any s’ha arribat fins quasi a Terramar .  A l’arribada al Port d’Aiguadolç, per deferència dels seus responsables, té lloc una cantada d’havaneres, amb el tradicional rom cremat.
     Un dels eslògans,  Sitges Vila marinera, es pot dir que no ha perdut tal referent, com tampoc la Trinitat, Campdàsens i ara el carrer Sant Bonaventura. Uns i altres es retroben amb les seves identitats. Mar  amb la processó de barques, presidida per la imatge de la Mare de Déu del Carme.  Muntanya per les singularitats esmentades i  un carrer d’influència camperola que, als veïns nouvinguts, els ha agradat descobrir la identitat dels seus antecessors i detalls dels seus costums.
    Les petites coses, que semblen que no són massa rellevants, a voltes aconsegueixen un interès especial. Quan donava  la sensació que tot s’havia devaluat, davant aspectes molt més fastuosos, doncs no. Tot té el seu encant i  també el seu mèrit.

                                               J.Y.M.

(Article publicat a l'Eco de Sitges el 19 de juliol del 2019)
    

© Joan Yll Martínez

© Joan Yll Martínez